...

Vigyázz, mert megbasz a rézfaszú bagoly..!

Musikalisches Experiment

-- zene, makogás --
(mostanában főleg makogás..)

Utolsó kommentek

Ne lopj.

Creative Commons Licenc

A hegedű lélektana


2011.08.18. 12:17 | annagramma | 1 komment

 Tegnap egy hegedűkészítő előadásán jártam, aki elmondta és bemutatta, hogyan készíti a hegedűit. A hegedű testében, a láb alatt (a láb a lapocska, amelyen a húrok nyugszanak) található egy tiplire emlékeztető faragott pálcika, amely a húrok rezgését a hátlapba vezeti. Nélküle szinte megnémulna a hangszer. Ezt léleknek nevezik. 

A lélek nincs rögzítve, és egy speciális, fogorvosinak tűnő eszközzel az f-lyukon benyúlva tologatni lehet. A helyzete nagyban befolyásolja a hegedű hangját.

A hegedűkészítő elmondta, hogy a zenészek rögeszméje a lélek tökéletes pozíciója, ezért gyakran megszállottan tologatják az eszményi hangzás érdekében. A lélek a megszállott tologatás folytán kerülhet olyan pozícióba, amelytől a testre mért akár legkisebb erőhatásra is a test kettéreped. Ezt lélektörésnek nevezik. 

A hegedűkészítő tapasztalata az, hogy az esetek felében lélektörés miatt megy így tönkre hangszer.

A bejegyzés trackback címe:

https://rezfaszubagoly.blog.hu/api/trackback/id/tr423162524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matt33 2019.03.25. 22:19:51

"Kielégítetlen vággyal, megszállottan
addig-addig piszkálta művét, mígnem a
test szétfeszült, és beleszakadt
a lélek a szikrázó lakkréteg alatt."

Címkék: hangszer szeretnemszeret tűnőd

süti beállítások módosítása